INDIA PROJECT

(C): KONTRA

10-18

Prvni moment. Idea. Externalizace. Novy prostor. Plnokrevne MTB slozene do boxu 60x60x30. Demontaz a montaz do 30 minut. Minimum naradi. Mnohokrat jsme byli vyhozeny z vlaku s bikem bez rezervace. Mnohokrat jsme se ocitli v letadle bez bike, protoze vime, ze poslat ho treba do Asie a zpet stoji okolo 500 USD. Taky ale vime, ze ve vlaku tenhle rozmer projde a ze prisna Lufthansa bere zdarma zavazadlo, ktere ma v souctu tri rozmeru 156 cm a vahu pod 26 kg. A rozhodne vime, ze se nechceme pohybovat ani po Cesku, ani po Evrope ani po planete s nejakou skladackou. Zaciname resit model.

11-18

Spousty nakresu, spousty zavrzenych reseni. Smyslem je rozriznout ram na polovinu a slozit tak, aby celek nebyl vetsi nez obute vyplety. Premyslime a rozhlizime se. Tesne pred Mikulasem 2018 prichazi Kontra s resenim. MTB GT, ocel, 90. léta, slusna váha I zpracování. Drahove patky. Odriznuti zadnich mustku a nahrada 3mm plechy na kazde strane. 2 srouby na kazdem spojit. Vynechani lanek: singlespeed na torpedu a jednocepova predni brzda s BMX objimkou na pace. Hollowtech kliky, aby se eliminovalo pouziti stahovaku. Predstavec se 4 srouby, aby vznikl prostor pro jakykoli model riditek. Kevlarove pneu, aby sly v klidu slozit do baglu. Oholene sedlo kvuli vaze a riziku zniceni.

12-18

Nastupuje Mikulas se svareckou a Adam s technickou bravurou. Svareno v Meetfactory

v polovině prosince 2018. Postaveno tesne pred Vanoci. Re-cycle mix: torpedo Shimano, zadni rafek Mavic, hlavko Ritchey, pneu Maxxis Crossmark (rear) a Kenda Karma (front), kliky Shimano XT, prevodnik Gebhardt. Pozite naradi: imbus (4,5,6), krouzkovy klic (15). Vaha pod 12 kg, zhruba na polovine lmitu Lufthansy. Otestovano nejtvrdsimi ridery: Serhij Dakiv, Adam Roth, Klim Basov. No problem.

08-01-19

Ostry test. Start: Praha, Mala Strana. Cil: Gokarna, Karnataka, jizni Indie. Mimoradnej dar od deti a kamosu. Prijemny maly mesto primo na brehu more, par set kilometru pod Goa, min turistu, min infrastruktury, zjevna oaza klidu v prelidneny zemi. Demontaz a vyroba boxu. Karton, gaffa, igelit, fresh folie, pouzite duse. 8. ledna 8,30 nalozeno do podpalubi letounu Airbus. Prestup Mnichov, cil Bombay.

09-01-19

O mnoho hodin pozdeji poklidny pristani. Bombay, Chhatrapati Shivaji Airport, 2,00 mistniho casu, imigracni kontrola, bagl, dalsich 12 kg na zadech, jeste na letisti vymena prvnich 10 USD za rupie a prvni z milionu otazek: kde je nadrazi,, odkud se da odjet vlakem v economy class na jih? Z riksy prvni check tyhle bozsky komplikovany i kruty zeme po 17 letech: prach, spina, vsudypritomny usmevy, stovky lidi spici v igelitakach pod nalestenejma barakama s bytama za milion dolaru. Prvni pokus vedle: Dadar Train Station, no way to Gokarn. Listek za 5Rs do lokalniho vlaku na spravny nadrazi: Lokamanya Tylak Terminal. Silena cesta pres tuny schodu s krabici na zadech, prvni krysy, prvni pro Evropana slozite blizky kontakty s pasazerama, nadherny indicky vedro a apokalyptickej utok exhalaci z milionu dieselu, ktery nikdy neutichaj. Pokladna ok, listek do Gokarny za 280 Rs, 14 hodin v rychliku pres pul kontinentu, cena polovicni nez riksa z letiste sem. Klasika. Spanek na podlaze na nadrazi, spacak, box s bajkem pod hlavou – jako vzdycky – mezi tunama mistnich. 11|.40, dve diesel lokomotivy, 19 vagonu, zadny skla v oknech, economy class, tvrda skola. Nikdo nevi, kam to jede. Pruvodci nikde. Nikdo nezna slovo Gokarna. Risk a nastup, na mobilu pres GPS aspon kontrola, ze se jede smerem na jih. Uplne narvano, jediny volny misto pro box u toalet, omracujici atmosfera, lidi na kline, v brzkym odpoledni prvni zasah: jedeme aspon smer Goa? Jasne!

10-01-19

Tesne po pulnoci zjisteni, ze tenhle vlak stanici Gokarna Road pouze projizdi. Panika, soustredeni a 2,00 vystup v nejblizsi stanici, Kumta, 35 km jizneji. Riksa na nadrazi (100Rs), v 6 rano bus Gokarna (25Rs), z nadrazi okamzite riksa k mori (300rs). Hnedy cesty, hlina, utok vlhkyho morskyho vzduchu, na ulicich kravy, mistni a jen par do prostredi davno vrostlejch belochu na zaprasenejch Enfieldech, jasnej signal, ze testovaci jizdy budou dobry.

8,30, ranni bar a plazi, dohoda s majitelem – a sborka. 56 minut a GT je na kolech.

01-19

Pouziti: polni cesty, asfalt, pisek. 18 dni v plný akci – vse ok, torpedo tahne, brzda dostatecne jedovata, gumy vynikajici, oholene sedlo tak akorat, rovna riditka v limitu, devadesatkoy rohy ucelny v kopcich. Pocasi – nadhernej horkej jizni leden, mirny vitr, optimalni vlhkost vzduchu. More, sul, rez na retezu a volnobezce, zbytek v poradku, pohyb ve spojich – nula. Po 8 dnech vymena duse, po 9 dnech pritazen retez v patkach.

27-01-19

Vyroba back way boxu. Zaklad Tuborg 6box, obal na vetrak, gaffa (210 minut). Curry rice, freshjuice a rozborka (28 min).

18.10 nadrazi Gokarna Road, sleeper class, smer Bombay. Zakoupeno 14 dni predem, 350Rs, ve vlaku volne luzko, pruvodci, box pasuje presne pod sedacku, usmevy pasazeru, kteri jsou nuceni na nem mit hodiny a hodiny nohy, nabijecka na mobil, nehoraznejk luxus.

28-01-19

7,10 Bombay, Lokamanya TTS, vystup, uschovna zavazadel – no way. Indicka vlada narizuje neuschovat zavazadlo, ktere neni opatreno obalem se zamkem. 19 hodin do odletu, box jako nesnesitelny cargo. Hadka s taxikari, 9,30 Bombay Colaba. Nadrazi, uschovna zavazadel – no way. Stres, rady mistnich – a reseni: 11,30 hotelovy pokoj (1200Rs) pro box. Trip do ulic. Trhy, banany, hrozny a cokoli, co lze smazit: soja, ryze, RHCP, buraky, mandle, cibule – to vse nekolikrat dokola. Okolo 16,00 se mesto dava do pohybu, zacpy na vsech hlavnich tridach, 18,00 dokoncena zakladni smysluplna orientace v lokalni doprave: objev pokladu v podobe mestskych vlaku. Nadrazi Sandhurst Road, primy vlak na Chhatrapati Shivaji 45 minut (85Rs). Riziko dlouhych cest v podchodech s cargem na zadech, nakonec zvolen model taxi z hotelu (700Rs, 80 minut). 20 milionu lidi v pohybu, neuveritelny dopravni dovednosti, tvrdej, ale ferovej svet, nesnesitelnej hluk, frotnalni utok dieselu a motorek. Apocalyptic Bombay opet osobne. Silny emoce. Stesk.

29-01-19

Dve hodiny po pulnoci. Imigracni razitko, plnokrevne MTB, box 60x60x30, nalozeno do Airbusu. No problem. Posun 5 hodin dozadu, mezipristani Curych, 10,30 Ruzyne, bus, tram 20. Presne 11,15 vystup Malostranske namesti. Vsedni den, strasliva zima, nezvyklej poradek a neodbytnej pocit, ze v evropskejch mestech nikdo nebydli. Budget bez letenky pod 500 USD, 500 USD navic v kapse. Mission completed.